FOR CARAVAN
Odebírat novinky
Místo konání - LETŇANY
PVA EXPO PRAHA Výstaviště Letňany

I.DÍL – Základní informace, jak se připravit na cestování s MORELEM


I.DÍL – Základní informace, jak se připravit na cestování s MORELEM

Pár pravidel než vyjedete na cesty s obytným vozem nad 3,5 tuny

Než začneme cestovat Evropou, možná by jste měli vědět pár faktů, které jsme tady shrnuli na základě nejčastějších dotazů našich klientů. V průběhu našeho seriálu Vám představíme cestování na divoko a provedeme vás také luxusními kempy, kde se nemusíte bát, že se setkáte s čechy pojídající tradiční svačinu … řízky s chlebem :-) Proti řízků nic nemáme, ale proč je jíst v zemích, kde koupíte např. mušle za pár euro.

 

Než s Morerem vyrazíte …

Potřebujete řidičský průkaz skupiny C. Pokud chcete využít tažné zařízení, které má nosnost 2 500 - 3 500kg podle velikosti obytného vozu MORELO potřebujete k tomu ještě řidičský průkaz skupiny E. Mýty o tom, že pokud neuděláte zkoušky v autoškole na řidičský průkaz skupiny C nebo E, vezmou Vám řidičské oprávnění skupiny B se nezakládají na pravdě, vycházíme z vlastní zkušenosti.

 

Mýtné neboli elektronický mýtný systém platí pro všechny vozy nad 3,5 tuny na dálnicích, rychlostních silnicích a vyznačených úsecích silnic I.třídy v České republice, více informací najdete na www.myto.cz . Každá země má jiné podmínky pro platbu mýtného např. v Německu mýtné není, v Itálii je to dle náprav nikoliv podle tonáže, vyšší mýtné zaplatíte v Rakousku atd., když plánujete cestu, musíte si zjistit elektronický mýtný systém pro zemi, kterou se chystáte navštívit nebo kterou budete projíždět.

 

Tachograf se na obytné vozy nevztahuje, jelikož obytný vůz máte v technickém průkazu zapsaný jako M1 a tachograf je nutné používat až od zápisu vozu M2. M1 znamená, že obytný vůz patří mezi víceúčelové vozidla, které jsou typem karosérie určené k přepravě osob a nákladu v jediném oddělení vozidla.

 

Větší rozměry obytného vozu, Vás nijak neomezují, pouze se s nimi musíte naučit cestovat. Základní pravidlo je zadat správné rozměry vozidla do navigace v obytném voze, která vás po té navádí jen tam, kam můžete a vybírá vám správnou cestu.

 

Do kterých kempů můžou obytné vozy nad 3,5 tuny? Nejde o to, kam můžou, ale spíše kam se vejdou. Nejlepší je si vždy předem do kempů zavolat a objednat si větší místo. Vzniklo již hodně luxusnějších kempů, kteří již s velikostí obyných vozů počítají a připravili pro ně exkluzivní místa, více informací v nášem seriálu. Například na stránce firmy Adac najdete siť kempů a stellplaztze po celé Evropě www.adac.de. Někteří naši klienti sebou vozí i motorovou pilu pro případ, že by z kempu nevyjeli …. 

 

Doporučujeme Vám si sjednat cestovní pojištění Adac, neváže se k autu, ale k osobám. Jste pojištění na celém světě za cca 25 euro na rok na osobu, v případě děti je zvýhodněné pojistné. Dítě mají do věku 23 let. Sjednat ho můžete na výstavě v Dusseldorfu nebo na kterékoliv pobočce ADAC v Německu. V případě potřeby jsou schopni odtáhnout i obytný vůz s tonáži do 7,5t. Při zdravotních komplikacích dokáži rychle zajistit sanitku, atd … Více na www.adac.de .

 

Během dalších 5. dílů našeho seriálu Cestování s Morelem Vám ukážeme, že s Morelem můžete jezdit opravdu kamkoliv. MORELO není pro každého, ale kdo se pro něj rozhodne o zážitky mít nouzy určit nebude. Navíc máme připravené akce pro milovníky značky MORELO na celý rok 2018, více na www.morelo.cz, kde se nadšenci svobodného cestování rádi setkávájí a sdílejí své zážitky z cestování.

 

Obytné vozy s.r.o. - MORELO.CZ, U Špejcharu 503/A4, Tuchoměřice, Praha-Západ

www.morelo.cz






Více
Závěrečná zpráva FOR CARAVAN 2023

Facebook
Tipy na výlety
Sociální sítě
Zavřít
Nezávazná poptávka účasti
Inicializace, právě prohlíží: -

* - povinné údaje