FOR CARAVAN
Odebírat novinky
Místo konání - LETŇANY
PVA EXPO PRAHA Výstaviště Letňany

II.DÍL – CESTUJEME S MORELEM – SARDINIE „Evropský karibik“


II.DÍL – CESTUJEME S MORELEM – SARDINIE „Evropský karibik“

Naši klienti neboli „Moreláci“ se dělí na dvě skupiny podle záliby cestování, do první skupiny patří tzv. „Rezortoví Moreláci“ to jsou ti, kteří milují luxusní evropské pěti hvězdičkové kempy, které jim nabízejí nejvyšší luxus s krásnými bary, wellness, spa, restauracemi a kavárnami. Prostě komfort po všech stránkách, tito klienti jsou hýčkání od rána do večera službami těchto luxusních rezortů. V některých kempech si mohou ke svému místu přikoupit navíc i 300m2 své privátní zóny s vlastním wellnesem, spa, myčkou, pračkou, sprchou pro svého pejska atd … Tyto rezorty umí opravdu nabídnou vše, po čem klientské srdce zatouží.


Druhá skupina jsou tzv. „Divocí Moreláci“, kteří milují přírodu, využívají Morelo jako nástroj větší svobody na svých cestách, kdy mohou stát v létě přímo dvěma koly na písku pláže a v zimě hned pod sjezdovkou. To jsou přesně ti, kteří nechtějí být zařazení do své „koje“ v kempu, ale raději si užívají západy slunce o samotě rušeni pouze šuměním moře, pískáním cikád a blikáním vzdáleného majáku, zaparkují dvěmi koly v písku, vyndají si židličky a užívají si kempování na divoko mimo civilizaci, ale přesto mají stále svůj komfort sebou jako např. kvalitní kávu Nespresso, myčku, pračku, troubu, dvě televize a osobní automobil v garáži. Tuto svobodu a nezávislost po několik týdnů umí pouze obytné vozy nad 3,5 tuny, v tom je největší kouzlo cestování s nimi.


My patříme k těm „Divokým Morelákům“ a rádi cestujeme Evropou křížem krážem. Není moc míst, na které bychom se chtěli vracet, jelikož chceme poznávat další a nové místa, ale Sardinie patří k těm, kam se rádi s obytným vozem podíváme znovu.

 

Sardinii se říká „Evropský Karibik“ , který leží pouze 1000 kilometrů od naší země, je to smaragdový klenot Středomoří. Nádherné pláže s dech beroucími útesy najdete na celém pobřeží Sardinie. Najdete tu jak malé a liduprázdné pláže v odlehlých zátokách orámovaných romantickými útesy, tak i gigantické, několikakilometrové pláže, kde v plné sezóně asi také tak úplně prázdno nebude.

 

Strávili jsme s obytným vozem MORELO měsíc v Sardinii v měsíci říjnu a na většině míst jsme byli sami pouze s místními obyvateli, ale to je právě to, co máme rádi, poznávat země a jejich typické zvyky a obyvatelé, kteří jsou většinou milí, usměvaví a vstřícní. Není problém si doplnit vodu do našeho Morela u místních lidí, ochutnat místní speciality na farmářských trzích a sem tam se naučit nějaké italské slovíčko.

Místní lidé nás upozornili, že policie bere jako kempování (které je samozřejmě oficiálně zakázané všude nejen na Sardinii, ale v celé Itálii mimo vyhrazená místa) vytaženou markýzu nebo židličky venku. Naučili jsme se to tedy před odchodem na pláž vše uklízet a markýzu vytahovat jen na místech opravdu jistých, kde víme, že nám nic nehrozí. Parkovali jsme s Morelem i v centerech velkých měst na parkovištích, dokonce jsme tam i grilovali a nikdy jsme neměli problém s policií.

 

Doprava na ostrov: Ostrov Sardinie je spojen s pevninou a sousední Korsikou sítí lodních linek. Hlavní jsou dvě: MOBY LINES a CORSICA FERRIES. MOBY LINES má dvě stránky, je sice trochu oproti jinému dopravci lacinější, ale zase nabízí v sezóně možnost „Camping on board“ neboli můžete po celou plavbu zůstat ve svém obytném voze, tím pádem vám neubere nic z vašeho komfortu. Pokud cestu plánujete doporučujeme si trajekt objednat 2-3 měsíce dopředu. Více informací najdete na www.trajekt.cz.

 

Smaragdové pobřezí - Italsky Costa Smeralda, leží v severovýchodní Sardinii v oblasti Gallura v kraji Olbia-Tempio a je dlouhé pouhých 20 km. Než se na tomto území rozvinul nejmodernější turistický ruch, panovaly zde bídné poměry. Dominující barva je okrová a různé odstíny hnědi, nikde na barácích nejsou rovné linie, vše vypadá jak nějaké haciendy z Mexika. Nyní patří k nejvyhlášenějším a nejexkluzivnějším pobřežím. Tato část mezi přístavními městečky Porto Cervo a Porto Rotondo se vyznačuje romantickými písečnými plázemi střídanými skalnatým pobřezím.


Ve středisku Porto Cervo se v létě sjíždí evropská „smetánka“, najdete zde přístav jachet, bary i butiky vyhlášených značek. Vzdálenost od letiště v Olbii 25-40 km. Azurová barva moře a jeho čistota je samozřejmostí, každá část Sardinie, kterou jsme procestovali má pláže jako z katalogu. Vše je tady skutečné. Až tady jsme viděli, že moře dokáže mít tak intenzivní barvy modré.
Parkovistě pro obytné auta 500m od centra: GPS: 41.128945,9.535998

Costa Rei neboli Královské pobřeží pro tuto oblast jsou charakteristické dlouhé pláže s bělostným pískem a nezapomenutelným průzračným mořem tyrkysové barvy, které se střídají s malými romantickými zálivy. Rozkládá se na jihovýchodním cípu Sardinie, 70 km východně od Cagliari.


Letovisko Costa Rei leží uprostřed široce rozevřené zátoky, má veškeré dispozice k prožití nezapomenutelné dovolené. Klientům je k dispozici obchodní centrum, půjčovny kol, restaurace, bary, diskotéka, supermarket, tenisové i fotbalové hřiště, jízdárny, potápěčská centra, školy windsurfingu a plachtění. Na volně přístupných plážích lze hrát plážový fotbal, nohejbal, volejbal, lze si půjčit windsurfing nebo jiná plavidla. Vzdálenost od letiště v Cagliari je 70 km.


V této oblasti jsme našli tento krásný kemp Tiliguerta, více na www.tiliguerta.com. Komfortně zařízený kemp včetně hezkého sociálního zařízení, restaurace, obchodu, tenisových kurtů a dětského hřiště. Jen s rychlostí internetu moc nepočítejte, nikde na jihu Sardinie, není moc rychlý, pokud tedy vůbec je. Zde nás zastiha bouře, která je typická pro tuto oblast jednou za pět let. Jelikož jsme stáli Morelem kousek od pláže čekali jsme, že brzo budeme plavat v moři :-) Užili jsme si zde výlety na kole, kolem kempů jsou ohrady s koňmi a osly.


Pobřezí Villiamus má nejvíce vzrušující pláže Sardinie. Pláž Porto Giunco se počítá jako jedna z nejkrásnějších pláží na Sardinii, je proslulá křišťálově čistou vodou a zářivě bílým pískem, což je nezapomenutelný zážitek a navíc pokud přijedete obytným vozem přímo k pláži, kde strávíte pár dní, zážitek z této oblasti jen umocníte. Touto oblastí jsme pouze projížděli a pokračovali jsme k mysu Capo Ferrato.


Mys Capo Ferrato, se nachází severně od Costa Rei podél východního pobřeží Sardinie. Je to pláž, která se vyznačuje jemným zlatým-bílým pískem, ohraničený na severu útesu, který končí hladké skály v moři, zatímco za ním, alespoň částečně, je skalní stěna přelitá středomořskou vegetací, která ji chrání. To se odráží v krásném moři barev z smaragdově zelené a tyrkysové, s mělkým písčitým dnem a s velmi malou přítomností seagrass. Vody také, stejně jako krásná flóra a fauna. Pokud zamíříte obytným vozem do Sardinie, toto místo musíte vidět, barva moře vás uchvátí.

Dojedete ke kempu Village Porto Pirastu, GPS: 39.292304,9.598532. V tomto kempu nečekejte žádný luxus, cena za noc je kolem 15 Euro, nikdo tam moc nemluví anglicky, ale zážitek z pláží vám vše vynahradí. Z kempu se dostanete na pláž pěšky podél pobřeží asi 5 minut nebo se vrátíte obytným vozem asi 300 metrů po asfaltce zpět a uvidíte malý nenápadný vjezd na pole ohraničený stromy a plotem. Je to úzký šotolinový sjezd k moři. Již zdálky vidíte osamocené pinie přímo u moře. Vše závisí na tom, jestli bude šotolina průjezdná, doporučuju nejprve projít odbočku pěšky, je to cca 500m. Tady jsme objevili nejkrásnější pláže a při příští návštěvě Sardinie si na tuto oblast necháme určitě více času.


Porto Pino je lokalita na jihozápadě Sardinie a součást přírodního parku Sulcis. Je to vesnička Sant´Anna Arresi, v provincii Carbonia-Iglesias na Sardinii. Jedná se o oblast navštěvující tisíce turistů ročně. Kromě hotelů je zde i kemp Camping Sardegna, Via Della Prima Spiaggia, 1, Porto Pino, Sant' Anna Arresi CI, Itálie.


Pláž Porto Pino Spiaggia di Porto Pino je dlouhá cca 4 km. Ta je tradičně rozdělena do 3 částí: dvě oddělené pláže a oblast písečných dun. Takzvaná první pláž se nachází za obcí u parkoviště. Je dlouhá 550 metrů a oblíbená u plavců díky turistickým službám. Druhá pláž méně než 2 kilometry dlouhá se skládá z bílého písku a je méně navštěvovaná, s výjimkou začátku a konce, které jsou snáze dostupné. Ta je administrativně rozdělena mezi obcemi Sant'Anna Arresi a Teulada.


Oblast písečných dun je třetí oblast pláže. Je asi 1km dlouhá a nachází se v obci Teulada. Přístup je povolen pouze v létě. Při obdělávání půdy v dunách byly nalezeny vojenské pozůstatky v důsledku vojenského cvičení v nedávné minulosti. Krásné široké pláže s vysokými písečnými dunami na konci, docela fotogenické na pohledech.
V okolních lagunách je plno plameňáků.


Algero
Na závěr našeho výletu po Sardinii jsme se zastavili v kamenném historickém přímořském městečku ALGERO v severozápadní části Sardinie, které leží přímo u moře s hezkou marínou plnou jachet, starým opevněním, mramorovou uhlazenou dlažbou, malými obchůdky. Toto starobylé „katalánské“ městečko bylo pro nás příjemné rozloučení se Sardinii, kterou rádi navštívíme znovu.


Těšíme se v dalším díle našeho seriálu – Cestování s Morelem …


Obytné vozy s.r.o. - MORELO.CZ, U Špejcharu 503/A4, Tuchoměřice, Praha-Západ
www.morelo.cz

 

 






Více
Závěrečná zpráva FOR CARAVAN 2023

Facebook
Tipy na výlety
Sociální sítě
Zavřít
Nezávazná poptávka účasti
Inicializace, právě prohlíží: -

* - povinné údaje