FOR CARAVAN
Odebírat novinky
Místo konání - LETŇANY
PVA EXPO PRAHA Výstaviště Letňany

Tažení obytných přívěsů má svoje pravidla. Znáte je?


 

Obytňáky zažívají za poslední rok naprosto raketový boom. Lidé se zkrátka do pojízdného bydlení zamilovali a vzali útokem obchody i půjčovny. Jedna z cest ke komfortnímu kempování vede skrze obytné přívěsy, které jednoduše zapřáhnete za auto a vyrazíte, kamkoli se vám zlíbí. Ale pozor, tažení takových přípojných vozidel má svoje veledůležitá pravidla, znáte je?

 

Jak se věci mají nám prozradil specialista Jiří Jozíf ze společnosti Caravan Centrum Pardubice, která se už řadu let zabývá prodejem, servisem a pronájmem obytných vozidel.

 

 

Pouhé správné připojení přívěsu není automatickou zelenou k výjezdu, u obytňáků musíte ještě několik věcí takzvaně pošéfovat. Vždy se ujistěte, že jsou všechna okna (vč. střešních), různé zásuvky a přípojky řádně zavřené i zajištěné. Vypněte plynové vařiče, ohřevy vody a další takové spotřebiče, přičemž lednice by měla být už před jízdou přepnuta do automatického režimu, který zajistí její napájení z 12voltové sítě.

 

Totiž nejste-li s obytným vozíkem připojeni do 230V elektrické sítě, je obvykle tím nejefektivnějším zdrojem energie propan nebo propan-butan (pokud tedy nemáte solární panely a bateriové úložiště). „Jestliže využíváte plynovou energii, doporučujeme spalovat spíše čistý propan, který je efektivnější a k palubním rozvodům i spotřebičům šetrnější,“ radí Jozíf.

 

Mají-li obytné přívěsy takzvaný crash systém (senzory hlídající tlakovou lahev a rozvod plynu), je dovoleno mít otevřené plynové lahve i za jízdy. Na druhou stranu výrobci samotných plynových spotřebičů nedovolují tyto spotřebiče provozovat za jízdy na plyn. Takže plichta…

 

Už můžete vyrazit? Ne tak docela. Připojeno máte, zajištěno také, plyn vypnutý, co tedy dál? Než kopnete do vrtule, zkontrolujte správný výhled dozadu. Ptáte se jak? Jiří Jozíf vás naučí efektivní mazáckou vychytávku, jak určit, zdali potřebujete ještě přídavná zpětná zrcátka.

 

„Srovnejte auto s vlekem do rovné osy a postavte na konec jízdní soupravy k levému a pravému rohu přívěsu dospělou osobu. Pokud ji ve zpětných zrcátkách uvidíte celou (na obou stranách), žádné další zrcátkové pomocníky nepotřebujete,“ vysvětluje Jozíf.

 

Nezapomeňte též zkontrolovat stav pneumatik a jejich tlak. Pokud je vše v naprostém pořádku, zařaďte D nebo jedničku a vyrazte na silnice.

 

Více

 

Zdroj: Garáž.cz

 






Více
Závěrečná zpráva FOR CARAVAN 2023

Facebook
Tipy na výlety
Sociální sítě
Zavřít
Nezávazná poptávka účasti
Inicializace, právě prohlíží: -

* - povinné údaje