FOR CARAVAN
Odebírat novinky
Místo konání - LETŇANY
PVA EXPO PRAHA Výstaviště Letňany

Co Čech, to nomád. Národ se během pandemie zbláznil do obytňáků


 

Svoboda na kolech láká čím dál víc lidí. Poptávka po karavanech a obytných autech výrazně roste už několik let, ovšem pandemie spolu se zavřenými hotely a penziony ji vystřelily do zcela nových výšin. Jen přes zimu v Česku vzrostly prodeje těchto vozidel o dvě stě procent a pronájmy zhruba o polovinu.

 

A rostly by zřejmě ještě výš, jen už to nejde. Podle Asociace kempování a karavaningu má totiž velká část prodejců pro letošek zcela vyprodáno a přijímá objednávky až na příští rok. Masivní propad naopak zažily segmenty, které se zaměřují na půjčování v zahraničí nebo na přijíždějící cizince.

 

 

„Loni jsme zaznamenali zvýšenou poptávku o dvacet až třicet procent a letos dokonce o sto procent a více. Tržby nám rostou i díky tomu, že si lidé pořizují dražší auta a přívěsy a chtějí je lépe vybavené,“ popisuje Petr Havlíček, ředitel společnosti Hykro, která se zabývá prodejem a pronájmem obytných aut a karavanů.

 

Podobnou zkušenost má i český výrobce obytných aut KPS Automobile. „Poptávka nám roste rok od roku, ale pandemie paradoxně navýšila poptávku a realizované zakázky meziročně asi o sto padesát procent,“ líčí jednatel společnosti Tomáš Krs.

 

Navíc se ukazuje, že pandemie ke karavaningu přivádí úplně nové skupiny lidí. „Data z některých půjčoven ukazují, že až pětadevadesát procent zákazníků si obytný vůz půjčuje poprvé. Na celém trhu to bude kolem sedmdesáti procent. A část z nich u tohoto způsobu cestování zůstane i do budoucna,“ říká Lukáš Janoušek, zakladatel a CEO Campiri, digitální platformy na pronájem obytných aut z půjčoven i od soukromých majitelů.

 

Zdroj: Forbes






Více
Závěrečná zpráva FOR CARAVAN 2023

Facebook
Tipy na výlety
Sociální sítě
Zavřít
Nezávazná poptávka účasti
Inicializace, právě prohlíží: -

* - povinné údaje