FOR CARAVAN
Odebírat novinky
Místo konání - LETŇANY
PVA EXPO PRAHA Výstaviště Letňany

Karavanem od jara do zimy: jezerní krajinou kolem jezer Milada a Most


 

O severozápadních Čechách se kdysi mluvilo jako o měsíční krajině, v poslední době se ale mění v působivou a krásnou jezerní oblast. Vodních ploch je tu nepočítaně, k největším patří ty, které postupně vznikají na místech bývalých povrchových dolů. V létě nabízejí skvělé koupání, rozhodně se vyplatí také přibalit kola: nenáročně cyklistické výlety kolem jezer a nově vznikající krajinou v okolí jsou ideální třeba pro rodiny s dětmi.

 

Nemusí zůstat jen u koupání: nabídka služeb se utěšeně rozrůstá a vylepšuje se i zázemí pro návštěvníky sportovně-rekreačních areálů na jezerních březích.


severozápadních Čechách se zkrátka objevila nová a mimořádně přitažlivá rekreační oblast. Snadno si tu můžete naplánovat prodloužený víkend i týdenní dovolenou.

Podrobná trasa výletu na mapy.cz

 

 

 

„Jedem zkratkou, pánové!“ aneb na sever Bránou Čech

 

Začínáme hláškou z komedie Karla Smyczka Sněženky a machři: „Je to sice dál, ale zato horší cesta.“ Platí to i pro začátek cesty na sever: kdo jede na sever po dálnici D8, může celkem pohodlně dojet téměř až k jezeru Milada (exit 69), ale pokud máte dost času a nejedete potmě, odbočte z dálnice už na čtyřicátém osmém kilometru a vydejte se do Ústí podél Labe přes Lovosice. Ano, je to o pár kilometrů delší cesta a je na ní víc zatáček, ale místo dálnice vás čeká úzké romantické údolí, známé jako Porta Bohemica / Brána Čech, a také krásné výhledy na hrad Střekov nebo obří Masarykova zdymadla. Mimochodem, pokud jste poslechli naši výzvu a skutečně si přibalili kola, můžete vyzkoušet Labskou cyklostezku – úsek Českým středohořím skutečně stojí za to.



Jezera na severu Čech často mají hezká dívčí jména a prim mezi nimi hraje Milada, ležící pár kilometrů od Ústí nad Labem. K zaparkování i nocování nabízí aplikace park4night zatím jediné místo, a to parkoviště u pláže Trmice (50.6468656N, 13.9731289E). Někde lemuje břehy kamení, jinde už je navezený písek a postupně vznikají i plážové barypůjčovny šlapadel a paddleboardů.

 

 

Směr město a jezero Most

 

I kdyby rozkvět jezerní krajiny skončil napuštěním dosud největšího jezera Medard u Sokolova, už teď se v krajině bývalých dolů nachází desítky vodních ploch. Chcete je poznat? U dalšího jezera u Mostu sice můžete být od Milady za čtyřicet minut, ale také můžete jet oklikou přes Teplice a Dubí (mezi nimi najdete další krásné vodní plochy, Stříbrný rybník a ČSM), zastavit se u oldřichovského jezera Barbora a nakonec kolem další nádrže Barbora v Duchcově zamířit k vodní nádrži Venuše. To už jste kousek od Mostu, ale přijíždíte k němu z mírného návrší, odkud se otvírá nádherný široký výhled na jezero Most.



Vzniklo rekultivací bývalého lomu Ležáky, kde se hnědé uhlí těžilo přes třicet let, jeho napouštění trvalo šest let a otevřené pro veřejnost je od září 2020. Zatímco jižní část jezera (tedy prostor, kde stával starý Most včetně slavného přesunutého kostela) je vyhrazená pro plavce a rekreaci, severní cíp tvoří klidová zóna pro faunu a flóru. Na jezeře s průzračně čistou vodou jsou plovoucí mola se vstupy do vody, oblázkové pláže, několik pláží pro pejskaře, převlékárny i hřiště pro děti, nechybí ani stálé sociální zařízení, občerstvení a zázemí pro cyklisty. Postupně by měl vzniknout i kemp a zázemí pro vodní sporty a také pro potápěče: jezero je totiž přes 70 metrů hluboké, tedy hlubší než například vodní nádrž Orlíkznámý potápěčský ráj.



Břehy lemuje cyklostezka s asfaltovým povrchem (okruh je stejně dlouhý jako u Milady, tedy asi 10 km, i tady se můžete projet po obnovené krajině bývalých výsypek) a přese všechno, co má okolí Mostu za sebou, v okolí je téměř panenská příroda. Nocovat můžete na parkovišti u jezera, případně v kempu u nedalekého jezera Matylda.

 

Zdroj: kudyznudy.cz

 






Více
Závěrečná zpráva FOR CARAVAN 2023

Facebook
Tipy na výlety
Sociální sítě
Zavřít
Nezávazná poptávka účasti
Inicializace, právě prohlíží: -

* - povinné údaje